Un pequeño paso para una startup hoy. Puede ser un gran paso para la humanidad mañana

El 24 de gener es va celebrar una nova edició de la IQS Tech Fest, el primer festival de startups industrials d’Europa, que va acollir a l’antiga Fàbrica Estrella Damm a 34 startups industrials en una àrea d’ exhibició; un programa de conferències amb experts en innovació nacionals i internacionals, un foro d’inversió i l’elecció de l’Startup Industrial més Prometedora del 2018.

Es van presentar els 34 Moonshot Innovators, la nova generació d’startups industrials que està treballant diàriament per a resoldre problemes globals que ningú ha pogut solucionar fins el dia d’avui i que han convertit l’Antiga Fábrica DAMM en el bressol de l’emprenedoria industrial d’Europa.

En aquesta trobada, s’han pogut conèixer algunes de les empreses emergents més prometedores dels Països Baixos, que ha participat com a país convidat.

A continuació presentem les 34 Moonshot Innovators, per sectors:

Tècniques industrials avançades, Automatització & Robòtica  i Nous Materials
ABLE Human Motion: es spin-off del Laboratori d’Enginyeria Biomecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya. L’startup ha desenvolupat el primer exoesquelet d’ús domèstic, lleuger i econòmic que restaura la capacitat de caminar de forma natural i intuïtiva a persones amb lesió medular.

Drone Hopper: està especialitzada en el disseny, fabricació i utilització de drons no tripulats i de gran pes. L’empresa ha dissenyat un dron especialitzat en l’ extinció d’incendis forestals amb una capacitat de més de 300 litres.

Eliport: son els creadors d’una flota de robots automatitzats creada amb l’objectiu de revolucionar la indústria dels lliuraments de darrera milla a particulars i empreses. Els robots estaran guiats per un GPS i un mapa 3D, podran carregar i descarregar de carregadors ubicats en els seus punts de recollida i devolució sense interacció humana, i seran capaços d’esquivar obstacles a través de la incorporació de una sèrie de sensors.

Faromatics: la companyia, que actualment participa a l’ IQS Next Tech, treballa per a millorar el benestar animal i la productivitat en granges de pollastres a través de la robòtica i la intel·ligència artificial. L’empresa ha creat Chickenboy, robot intel·ligent per a granges de pollastres que optimitza la seva gestió, automatitzant les tasques rutinàries dels treballadors i monitoritzant les condicions dels animals.

INDRESMAT: es una empresa holandesa que ha estat capaç d’unir per primera vegada el procés de fabricació més productiu en plàstics (extrusió) amb el material polimèric més versàtil (poliuretà) per proporcionar a gran escala plàstics sostenibles i a un preu competitiu.  

Navlandis: han creat Zbox, un contenidor marítim i plegable, que neix amb l’objectiu de reduir tant costos de transport, com emissions de CO2 al medi ambient i aportar una solució al transport de mercaderies, que actualment es troba saturat per raons d’espai i de logística.

OneWatt: l’startup holandesa ha creat E.A.R.S., un sensor no invasiu de reconeixement acústic integrat, capaç de preveure errades en el funcionament de motors industrials mitjançant la intel·ligència artificial.

 

Pangea Aerospace: està desenvolupant tecnologies disruptives en el sector espacial per a construir un dels coets més eficients per a satèl·lits petits en òrbita baixa. Ells son els creadors de Meso Rocket, una micro llançadora reutilitzable per al creixent mercat de micro satèl·lits, que apunta a assolir una forma rentable d’accedir a l’espai.

 

PLASTIASITE: Plastia es una empresa d’enginyeria que ofereix solucions innovadores en el camp de la tecnologia de la informació. Des de la seva creació ja han implementat vàries línies d’ I + D per a productes i solucions innovadores.

Thebluedots: l’empresa, participant a l’IQS Next Tech, ha desenvolupat una tecnologia simple i assequible que permet monitoritzar els cultius en temps real. La seva solució completa basada en sensors connectats i drons, monitoritza cultius i permet optimitzar recursos com l’aigua o fertilitzants a través de la intel·ligència artificial.

TotalWinePack: Ha creat un sistema d’ embalatge de protecció per a ampolles únic en el mon a través del qual ha assolit reduir en un  95% l’índex de trencament d’ampolles durant el transport, en comparació amb els embalatges convencionals disponibles al mercat.
Cleantech, Consumer Tech i Alimentació
Biel Glasses: son els creadors de les ulleres intel·ligents que utilitzen visió artificial, intel·ligència artificial i realitat mixta per a millorar la mobilitat i la capacitat de percepció de les persones amb baixa visió, incrementant la seva autonomia personal.

BraiBook: l’ startup que participa a l’ IQS Next Tech, ha desenvolupat el primer eReader ​en braille, capaç de convertir qualsevol document en PDF, ePub o TXT a l’alfabet braille automàticament. El dispositiu facilita la lectura a qualsevol lloc i permet escoltar l’audio simultàniament al llegir.

Citring Universal: l’empresa, accelerada dins el marc del programa IQS Next Tech, ha creat un exprimidor intel·ligent para fa sucs de taronja de manera automàtica en menys de 30 segons a casa.

Cocorointim: posa la innovació tèxtil al servei de les dones: dissenya, produeix i ven roba interior absorbent per a la menstruació, secreció vaginal i pèrdues lleus d’orina.

ColorSensing: es una empresa de base tecnològica que desenvolupa solucions basades en la correcció de color. El primer producte, FoodSensing, ajuda als fabricants i minoristes d’aliments a reduir el desperdici d’aliments i agregar qualitat als seus productes gràcies a un indicador de frescor d’aliments quantitatiu i rentable.

Fuelium: dissenyen i implementen bateries ecològiques i en paper com a font d’energia per a dispositius d’un sol ús.

Green Killer Weeds: la companyia es la creadora de maquinària per a l’eliminació de males herbes en cultius d’una forma totalment ecològica. El seu objectiu es alliberar el medi ambient dels tòxics i ajudar a millorar la salut de les persones a través d’una dieta més saludable i l’ eliminació de l’ús d’ herbicides i pesticides.

Novameat: l’empresa està especialitzada en el desenvolupament i comercialització d’innovadores tecnologies per a produir substituts càrnics d’origen vegetal. Recentment ha desenvolupat un material basat en proteïnes vegetals que, junt a la tecnologia d’impressió 3D, imita la textura, aspecte i gust de la carn.

Switch: desenvolupa i ofereix altaveus i auriculars en un mateix producte versàtil,  que incrementa l’alegria i l’experiència dels viatgers a l’unir a les persones.

 

WtEnergy Cleantech: transforma els residus en energia de manera sostenible i eficient a través de sistemes de conversió, reemplaçant l’ús de combustibles fòssils.

 

Waterologies: la companyia dissenya equips intel·ligents per al control, depuració i potabilització de l’agua a través de la incorporació de sensors i filtració intel·ligent.

 

Zoi Meet: l’startup procedent d’Holanda, es la creadora del primer software multilingüe del mon capaç de traduir i subtitular en viu. Es tracta d’un assistent de comunicació global que tradueix en temps real el que s’està dient, mostra els subtítols en viu en los idiomes seleccionats i registra automàticament l’audio i les transcripcions de búsqueda.Salut, Deports i Wearables
Aortyx: l’spin-off de l’IQS, es una empresa dedicada al desenvolupament de dispositius metges per a tractar malalties aòrtiques greus. Actualment treballen en el desenvolupament d’un pegat aòrtic endovascular per a la reparació no invasiva de l’aorta.

 

Aureel: l’empresa d’ electrònica esportiva es basa en la innovació per acostar la tecnologia a l’esport i esdevenir més eficient l’entrenament de l’atleta. L’equip ha desenvolupat el REEN, un dispositiu per a  optimitzar al màxim l’ entrenament al córrer i mostrar el ritme del corredor en temps real a través de la informació visual projectada al terra en forma de senyals lumíniques.

 

CreatSens Health: l’empresa, que també forma part del programa IQS Next Tech, connecta a pacients com a professionals de la salut de forma remota a través de noves eines tecnològiques. Actualment treballa en una tecnologia no invasiva amb format paper per a controlar o diagnosticar malalties renals cròniques, capaç de determinar la concentració de creatinina a través d’una gota de sang de manera simple i ràpida a la consulta mèdica, o a casa del pacient.

Devimetrix, S.L. (Kiversal):  especialitzada en el disseny, fabricació i certificació de dispositius mèdics amb connexió a Internet, fàcils de mantenir i d’utilitzar. El seu objectiu es digitalitzar el sector de la tecnologia mèdica a través de la integració de dades, traduint la seva aplicació a un estalvi de costos i un millor servei.

Dinbeat: es una startup que participa a l’IQS Next Tech. L’empresa es dedica al desenvolupament de productes innovadors per a mascotes. A l’actualitat, treballen en el desenvolupament d’un wearable en forma d’ arnés per animals hospitalitzats, que monitoritza les seves constants vitals en temps real amb un control digital i automatitzat.

 

ONALABS Healthcare: l’ empresa treballa en el desenvolupament de sistemes de monitorització de la salut innovadores i remotes. L’equip ha dissenyat la primera solució de monitorització no invasiva que mitjançant biosensors miniaturitzats mesura qualsevol paràmetre químic present a la suor i permet així millorar les condicions dels pacients amb cardiopaties, pneumopaties i diabetis.

RheoDx: es una altra de les empreses participants a l’ IQS Next Tech. La companyia ha dissenyat una solució portàtil in vitro que millora l’eficiència en el seguiment de pacients amb malalties hematològiques. El seu dispositiu  portable i automatitzat permet el diagnòstic immediat i precís de malalties sanguínies a través d’una sola gota de sang.

 

Rithmi: l’empresa que també es participant a l’IQS Next Tech, ha creat un wearable capaç de detectar la fibril·lació auricular en temps real, una de les arritmies que provoca més del 35% de casos d’ictus a España. També compta amb una plataforma al núvol a través de la qual altres fabricants de wearables poden utilitzar els seus algoritmes sota llicència.

 

Sense-4Care: la companyia està especialitzada en el disseny, la fabricació i la comercialització de dispositius portàtils i dispositius mèdics centrats en la identificació de patrons de moviment, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones amb requisits especials d’atenció. Son els  creadors d’Angel4, un dispositiu personal únic que proporciona una detecció automàtica de caigudes.

Surg Solutions: han desenvolupat un procediment més segur, més confiable i menys costós per a l’anastomosis vascular. L’equip es el creador de VessConnect, un dispositiu mèdic per a unir vasos sanguinis en procediments quirúrgics, sense necessitat de sutura manual.

TBIOM, Tècniques Biomèdiques per a la Salut:  TBIOM té como objectiu satisfer les necessitats de la població amb SAHS (síndrome d’ apnea de la son i hipoapnea). Per això,  han desenvolupat Airmony, un producte disruptiu, ates la seva petita mesura i les seves múltiples instal·lacions d’e-Health. La tecnologia permet monitoritzar a distància el seu funcionament, l’estat del pacient, i avaluar el seu grau de descans.