Entrevista News 15 Xavier Marcet 2018

Xavier Marcet

1.- Com definiria l’emprenedoria corporativa?

És la voluntat d’una empresa de donar sortida a les seves energies emprenedores, o bé a través dels seus propis intraemprenedors o bé entrant en relació amb start up. És una iniciativa molt interessant que recupera molts moments fundacionals de les empreses consolidades. L’emprenedoria corporativa és una injecció fonamental per a que una empresa aspiri a ser ambidextra: explotar eficientment els negocis actuals i explorar inspiradorament nous negocis.

 

2.- L’emprenedoria corporativa s’associa a grans empreses.  Com es pot aplicar a les empreses catalanes?

El primer gran projecte d’emprenedoria corporativa va venir d’una gran empresa, Shell i el seu programa Game Changer, però ara moltes companyies mitjanes estan introduint-s’hi i explorant noves oportunitats mirant que hi ha més enllà dels seus perímetres corporatius. A Catalunya, empreses com Ficosa, com Girbau, com FAES – Diafarm estan fent molt bona feina en aquesta plataforma híbrida de recursos corporatius consolidats i d’start ups.

 

3.- Quins són els beneficis que aporta a les dues parts (empreses i startups)?

A l’empresa consolidada li desafia el futur. La posa a pensar. Li aporta frescor. Li dona vida i li tensiona el seu equilibri. És molt interessant. Normalment l’empresa té gent molt experta  a qui li costa innovar perquè ja ho sap tot. La seva expertesa és boníssima per explotar els seus negocis, per resoldre problemes,  però li impedeix tenir mirades diferents, fresques. Les start ups presenten una lògica diferent, no saben el que és impossible i volen resoldre descaradament coses que les empreses resolen des de processos molt estandarditzats. Les start ups poden aprendre molt, de mercats, de gestió, d’eficiència. Tots tenen a guanyar però cadascú juga el seu paper. L’objectiu comú és créixer.

 

4.- Com veuen el paper de Barcelona en l’ecosistema emprenedor internacional?

Anem molt bé. Però no ens podem tornar bojos. Estem atraient talent internacional i es respira un gran dinamisme. Estem al mapa global de l’emprenedoria. I això fa deu anys no era evident.  Operacions com la del Pier 01 són un gran salt endavant. Però el nostre ecosistema d’innovació és encara discret. Creem start up. En neixen moltes però creixen poc. Necessitem scale ups i uns quants èxits que esperonin i serveixin d’exemple, tant en les start up com en els projectes d’emprenedoria corporativa. Ens falta encara tenir empreses més grans interessades en promoure l’emprenedoria corporativa i una base de Venture Capital gran. Aquí encara compten els venture capital per desenes mentre que els grans ecosistemes els comptem per centenars.

 

5.- Què feu a Lead To Change per ajudar a desenvolupar projectes d’emprenedoria corporativa ?

Intentem fer tres: una, posar en relació el projecte d’emprenedoria corporativa amb el conjunt d’iniciatives d’innovació de l’empresa. L’objectiu no és barrejar-ho però si donar coherència. En segon lloc, ajudem a les empreses a identificar start up que entrin dintre el seu radar estratègic d’innovació i si cal, ajudem a explorar possibles acords entre empresa i start up. I finalment, posem en valor la nostra presència a Boston i a Xile per connectar les empreses catalanes amb altres ecosistemes on trobar projectes interessants. És una feina apassionant, és un treball de frontera entre les corporacions i les start up. Sense gestió del risc i sense agilitat és difícil que cap projecte es concreti, però cada cop empreses i start ups sabem millor com superar les barreres. Nosaltres, humilment, intentem a ajudar a eliminar aquestes barreres.