Entrevista News 7 Xavier Pont 2017

Xavier Pont

1.- Com definiria l’emprenedoria corporativa ?

Una Corporació té problemes per innovar per sí mateixa. En canvi, establint relacions amb emprenedors i intraemprenedors que aportin una visió fresca i disruptiva al voltant de la seva activitat por ser una font d’innovació oberta de moltíssim valor. Això és l’emprenedoria corporativa.

 

2.- L’emprenedoria corporativa ho associem a  grans empreses.  Com es pot aplicar a les empreses catalanes ?

Emprenedoria corporativa no vol dir tenir la teva pròpia incubadora, acceleradora o fons per treballar amb startups. Per exemple, des de Ship2B hem creat unes acceleradores sectorials on poden participar diverses empreses que són complementàries entre elles. Hem creat petits ecosistemes al voltant de la Salut, Educació, Inclusió o Medi Ambient on aglutinem en un mateix espai empreses, emprenedors, inversors, mentors, etc.

 

3.- Quins són els beneficis que aporta a les dues parts (empreses i startups) ?

Un emprenedor té moltes dificultats d’escalar sense el suport de les corporacions. Una corporació té moltes dificultats d’innovar sense l’agilitat i creativitat d’una startup.

 

4.- Com veuen el paper de Barcelona en l’ecosistema emprenedor internacional ?

Barcelona s’està convertint en el gran ecosistema de startups del Sud d’Europa, l’efervescència dels últims anys està generant startups globals de primer nivell i un ecosistema ric de xarxes de business angels, fons de capital risc, acceleradores, esdeveniments, associacions, hubs, etc. La qualitat de vida de la ciutat i la seva inversió en infraestructures tecnològiques ha estat cabdal per a aquesta atracció.

 

5.- Quin es el futur de la inversió amb impacte social?

La inversió d’impacte (Impact Investment) o inversió de doble rendibilitat (financera i social) pot esdevenir el nou capital risc del segle XXI. El seu creixement al món des de l’any 2000 és exponencial, especialment en els entorns anglosaxons, i des de Ship2B estem sent pioners en la introducció a Catalunya i Espanya.