Catalunya té, des de fa més de 10 anys, un ecosistema propi d’impressió 3D amb més d’un centenar d’empreses i entitats vinculades al llarg de la cadena de valor a la fabricació additiva: des d’empreses de software de disseny, passant per les oficines centrals dels líders en impressió 3D (HP o Renishaw), fins a centres digitals d’innovació com l’IAM 3D HUB, la missió del qual és ajudar a les empreses en el camí de l’adopció de la fabricació additiva.
En el marc d’aquest context, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i la Fundació Leitat van detectar la manca d’una incubadora d’alta tecnologia en impressió 3D, amb serveis d’assessorament i de producció per a emprenedors i start-ups o pimes que volguessin desenvolupar els seus projectes d’innovació basats en la impressió 3D.
L’espai
La 3D Factory Incubator és un espai amb més de 600m2 dins del propi CZFB, en el qual les empreses poden accedir a diferents zones d’incubació (oficines privades, àrees de co-working, sales de reunions i de formació), així com tenir accés a diferents serveis d’innovació, màrqueting i tecnològics avançats que els permetran millorar la seva competitivitat i disposar d’un accés exclusiu a les últimes tecnologies de fabricació additiva. Així doncs, la zona d’impressió està equipada amb 4 impressores industrials 3D d’última generació i 3 mini-impressores que ofereixen un ampli ventall de tecnologies i materials d’impressió (plàstics i resines), equipament de post-processament, metrologia i control de qualitat i software de disseny.
Els serveis
Els incubats tindran accés a una sèrie de serveis al llarg de tota la cadena de valor, que van des de la consultoria de negoci, passant per la fabricació i certificació de peces en 3D, fins a obtenir tanmateix suport en la comercialització i internacionalització del projecte.
Els projectes
La incubadora està preparada per acollir més de 100 empreses en cinc anys, mitjançant un sistema de selecció dels diferents projectes per concurs.
El projecte de la 3D Factory Incubator ha estat impulsat amb el finançament del 50% per part dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), mitjançant la convocatòria gestionada per la Fundació Incyde. Amb aquest i d’altres projectes que estan ja en marxa, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona i la Fundació Leitat esperen continuar desenvolupant la transformació productiva cap a la indústria 4.0 i situar Barcelona com a Hub de la innovació en Economia 4.0 del Sud d’Europa.